De rol van de IT-Operations in het succes van de digitale transformatie

Onlangs ontving FutureXL van Rhodix / Huawei de vraag om onze visie te presenteren over het nut van en de noodzaak tot de digitale transformatie. De doelgroep zijn IT-organisaties die de overstap nog moeten maken naar een nieuwe IT-infrastructuur. Goh dacht ik, dat is toch lang niet meer het summum van innovatie? Maar niets is minder waar, want juist hier blijkt het belang van een goede digitale strategie. Niet alleen over de as van IT, maar ook over de assen van cultuur, organisatie, klantwaarde en ja, digitaal leiderschap zullen deze IT-Operations noodzakelijke transformatiestappen nemen. 

 

Geen waardevoller publiek dan het publiek van de IT-Operations. En weet je waarom?

 

Organisaties bewegen steeds meer naar IT-oplossingen die onder de noemer digitale transformatie worden geschaard. Belangrijke beweging hierin is die naar de cloud. Hoewel de transformatie naar de cloud op zichzelf redelijk overzichtelijk en relatief minder ingrijpend lijkt, is de business case niet louter gestoeld op objectieve redenen als kostenbesparingen en verbeterde flexibiliteit. Een belangrijke reden van directies en managementteams om de beweging naar een cloudoplossing te kiezen is om de afhankelijkheid van de interne Operations afdeling te verminderen. Die afhankelijkheid van de interne afdeling blijkt namelijk uit ervaring gestoeld op verminderde flexibiliteit, hogere kosten, lagere innovatiekracht, hogere ontwikkel doorlooptijden, minder opschalingsmogelijkheden en zelfs beperkte security mogelijkheden. 

De overstap naar de cloud is, ondanks de voordelen die het oplevert én ondanks de goede mogelijkheden die Azure, AWS, Google Cloud, en private clouds bieden, dan dus toch niet zo heel snel gegaan.

 

Belangrijkste factor om deze nieuwe mogelijkheden en kansen niet snel en optimaal te benutten is de menselijke factor.

Overstappen naar een cloud omgeving is namelijk ook kiezen voor een andere manier van werken en organiseren. En daar is nog niet elke organisatie en elk team aan toe. Zeker niet de IT-Operations die hun toegevoegde waarde opnieuw moeten bewijzen aan de ‘business’ collega’s. Want juist hier geldt: resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ze zijn als IT-Operations in feite distrupted door de cloud, containers en flexibele goedkopere oplossingen voor data en applicaties. 

Wat als de organisatie blijft werken met de huidige organisatie van IT-Operations? Het scenario dat te voorspellen is, kan maar één richting inslaan: dan zul je namelijk uiteindelijk minder snel, flexibel en ook te duur worden! Bovendien zullen de vooruitstrevende IT-ers die je nog voor je hebt werken opstappen om bij innovatieve organisaties elders te gaan werken aan vernieuwing en echte innovatie. De trends waar zij aan en mee zullen gaan werken zullen waarschijnlijk gelieerd zijn aan het gebruik van big data en machine learning toepassingen. Naast het gebruik van containers en data opslag methoden zullen vooral data de succesfactor voor de toekomst worden. 

Hoe navigeer je als leider van een organisatie nu langs deze valkuil waarbij de interne IT-organisatie te veel macht heeft én behoudend is? Lastig dilemma, want de IT-Operations is jaren succesvol geweest. Hoe zorg je dat je juist als IT-Operations de stap naar de cloud als kans ziet en deze weg langs de afgronden van disruptie tijdig inslaat? Hoe slecht je als leider de organisatorische silo’s die in het verleden zijn ontstan? Hoe transformeer je naar een organisatie die innovatie maar daarmee ook sociale impact kan maken? 

FutureXL heeft hiervoor de FXLView ontwikkeld. Een besluitvormingsproces om samen met interne en externe experts een gezamenlijke digitale strategie te ontwikkelen.

 

Een strategie waarbij over de assen van de cultuur, organisatie, klantwaarde en digitaal leiderschap de organisatie, en dus ook de IT-Operations zal gaan transformeren.

In de FXL Transformatie Roadmap bepaal je met elkaar de focusgebieden over de tijd. En één van de relevante focusgebieden is natuurlijk de keuze voor een passende IT-infrastructuur.  

 

Auteur: Fiona van Maanen

Fiona van Maanen is co-founder van FutureXL. Expert op het gebied van Digitaal Leiderschaps ontwikkeling, trainingen en trajecten op maat. Specialist op het gebied van headhunting en recruitment voor de digitale functies van de toekomst.

9 april 2019

Deel dit artikel op social media:

X