De toekomst van een datacenter – Workflow vs. Workload

Dit is niet het zoveelste artikel waarbij wordt aangestuurd om alles onderbrengen in de cloud. Ook is het geen advies om te vertellen dat bedrijven geen datacenter meer nodig hebben of dat de toekomst van een eigen datacenter er niet rooskleurig uitziet. Dit is een artikel dat een leidraad geeft waar u met uw datacenter naar toe kunt groeien om nu een strategische keuze te maken. Kortom, hoe zorgt u ervoor dat uw datacenter klaar is voor de toekomst.

De CIO confrontatie

Het internet staat er vol mee, belangrijke adviesorganisaties zeggen het, de CIO moet veranderen en zich aanpassen aan wat er in de markt gebeurt. Termen als Chief Digital Officer of Chief Innovation Officer is het toekomstadvies voor zijn of haar carrière. De CIO moet veranderen omdat de afdelingen binnen het bedrijf zelf hun eigen IT-oplossingen gaan inkopen. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van cloud based services die veelal niet eens gebruik maken van het datacenter binnen het bedrijf. De CIO moet hierdoor dus veranderen en de collega’s van de afdelingen adviseren over de mogelijkheden.

In deze boodschap schuilt zeker een kern van waarheid maar een groot aantal datacenters binnen de BV-Nederland bevatten infrastructuur-onderdelen die nog helemaal niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld een cloudoplossing of een andere oplossing buiten de deur. Denk aan bijvoorbeeld omgevingen die gebonden zijn aan wet en regelgeving of waarbij er sprake is van veel interactie met andere systemen. Dit zijn allemaal systemen die nu gemanaged worden binnen het bestaande datacenter van het bedrijf.

Buiten de invloeden van cloud heeft de gemiddelde CIO dagdagelijks te maken met de vele projectaanvragen voor capaciteit binnen zijn/haar afdeling, de instandhouding van de dagelijkse operatie, belemmeringen op de lange termijn investeringen, verlaging van budgetten, enz., enz.. Al deze confrontaties maken het niet eenvoudig om een strategie te ontwikkelen die een optimale basis legt voor de ICT-omgeving.

Wat wordt er geadviseerd?

Vaak zijn het een losse onderdelen. Maak een beweging richting de cloud, gebruik software defined anything, faciliteer het gebruik van persoonlijke apparaten of bouw een flexibele infrastructuur naast de bestaande IT-omgeving. Geen van deze adviezen omvatten een volledige oplossing voor uw datacenter. Bij een keuze voor één van deze oplossingen moet u telkens de overweging maken welke risico’s voor de gebruikersorganisatie gaan ontstaan en hoe u invulling geeft aan de gevraagde interne resources. Eigenlijk wilt u een advies waarbij er rekening wordt gehouden met uw bestaande situatie maar die ook voorziet in het aanbieden van nieuwe markt technologieën.  

Het beste uit beide werelden

Omdat een ‘one size fits all’ principe zelden opgaat geloven wij in de combinatie ‘best of both worlds’, zo ook als het aankomt op een strategie van een datacenter. Door anders te kijken naar een datacenter en de focus te verleggen van een datacenter-workload naar een datacenter-workflow ontstaat er een situatie of een nieuw ontwerp van het datacenter dat klaar is om toekomstige diensten te kunnen leveren aan de organisatie. Het nieuwe datacenter focust hiermee niet op waar het werk wordt gedaan (locatie) maar wat het werk inhoudt (workflow/proces).

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Onze experts helpen en ondersteunen, zowel in detachering als op projectbasis, onze klanten op weg in de bestaande IT-omgeving als naar een nieuwe omgeving.

De DCI specialisten en experts ontwerpen complexe omgevingen en migreren bestaande omgevingen hiernaartoe. Hierbij zijn ze bekend met alle gangbare platformen en hebben in minstens één daarvan een specialisme opgebouwd. De nieuwste technologieën en de toepasbaarheid daarvan zijn bekend bij onze specialisten en experts waarbij ze altijd vooruit kijken en signaleren knelpunten die bijdragen aan goede oplossingen voor onze klanten. 

Om snel voor een klant te kunnen acteren zijn de specialisten en experts in staat om via BI-MODAL of AGILE oplossingen aan te dragen. Dit betekent dat bijvoorbeeld een bestaande infrastructuur snel gecombineerd kan worden met de nieuwe ontwikkelingen in de markt.

Auteur: Edwin Koose

Edwin Koose is Consultant Digital Future en expert in het realiseren van de digitale mogelijkheden van de toekomst.  Gedreven door passie voor nieuwe technologie en specialist op het gebied van Smart Buildings.

door 26 maart 2019Nieuws0 Reacties

Deel dit artikel op social media:

X